Bilimsel ismi Cuminum cyminum olan kimyon, maydanozgiller familyasına aittir. 3-5 parçalı, şemsiyeye benzer, pembe ya da beyaz renkli küçük çiçekleri vardır. Dereotu ve maydanoz gibi sarı-kahverengi renkli dikdörtgen şeklinde tohumları olan kimyon bitkisi; Doğu Hindistan bölgesine mensup olup anavatanı Mısır'dır. 50 cm'ye kadar uzayabilen boyu vardır ve bir yıllık otsu bitkiler arasında yer alır. Akdeniz iklimine gereksinim duyar. Mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olan kimyon; sert tadı ile özellikle et yemeklerinde lezzeti doyulmaz hale getirir. Zengin besin değeriyle, baharat olarak kullanılmasının haricinde sağlık açısından da oldukça faydalıdır. 2000 yıla yakın süredir bilinen ve kullanılan kimyondan aynı zamanda yağ da elde edilmektedir. Kimyon aslen bir tohumdur fakat toz haline getirilerek kullanımı yaygınlaştırılmıştır. Kimyonun Sağlık Açısından Faydaları Kimyonun sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Kimyonun faydaları arasında fosfor, kemik ve cilt sağlığı için önemli bir mineral olarak yer alır. Ayrıca demir, kansızlık için oldukça faydalıdır ve lif içeriği sindirim sistemi için yararlıdır. Ekstra Bilgiler Kimyonun bilinen bir yan etkisi yoktur ancak uyarıcı etkisi olduğundan fazla tüketilmesi bazı sorunlara yol açabilir. Ayrıca hamilelik döneminde kullanılması sakıncalı olabilir. Kimyonun düzenli tüketimi, sağlıklı bir yaşamın destekleyicisi olabilir. Ancak herhangi bir sağlık sorunu veya özel bir durum söz konusuysa, kimyon tüketimini artırmadan önce bir uzmana danışmak önemlidir. |